Πρώην μοναστήρια

Μονή Αγίας Παρασκευής - Ελληνομουσείο Αγράφων. Βραγγιανά

Η μεγάλη Σχολή του Γένους στη παλιά μονή της Αγίας Παρασκευής - Γούβας Βραγγιανών του 17ου αιώνα. Την μεγάλη Σχολή, ίδρυσε ο Δάσκαλος του Γένους Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός το 1662.

Μονή Αγίας Τριάδας. Παρκιό.

Προϋπήρχε και παλιότερα, μιας και βρισκόταν εκεί παλιό Μοναστήρι, της Αγίας Τριάδας, όπου σώζεται σήμερα μόνο ο ναός της. Χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Μονή Αγίας Τριάδας. Πετράλωνα "Σάϊκα".

Η όμορφη Σάϊκα, φωλιασμένη στα βορειοανατολικά ριζά του Σβόνι (2039μ.) και νότια των Πέντε Πύργων (2003μ.) του Φλυτζανιού (2016μ.), παλιό λημέρι κλεφτών που γνώρισε δόξες στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Μονή Αγίου Αθανασίου. Βασιλέσι Πρασιάς

Επι τουρκοκρατίας υπήρξε απόμερο θρησκευτικό ησυχαστήριο, απο την τοπική παράδοση μαθαίνουμε για την ύπαρξη μονής στον Άγιο Αθανάσιο, ίσως μονύδριο, το απόμερο του χώρου συνηγορεί προς αυτό. Σήμερα σώζεται μόνο ο ναός, που σε επιγραφή του τέμπλου αναφέρεται χρονολογία ανιστορήσεως το 1652.

Μονή Αγίου Δημητρίου. Λεπιανά.

Ερχόμενοι από το Ραπτόπουλο, δεξιά του δρόμου, περί τα 200 μ. υπάρχει το εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, που στη θέση του υπήρχε παλιό ομώνυμο μοναστήρι του 17ου αιώνα. Το 1823 πυρπολήθηκε από τον πασά της Σκόνδρας.

Μονή Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου. Πρόδρομος Πρασιάς "Ζελενίτσας".

Αφιερωμένος στην Αποτομή της Κεφαλής του Ιωάννη του Πρόδρομου. Στον δεύτερο ναό, η τοπική παράδοση μας λέει οτι λειτούργησε παλιό μοναστήρι, το οποίο καταστράφηκε το 1823 απο τον Σκόνδρα πασά.

Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Νέο Αργύρι "Τσαπίσματα".

Στο χώρο του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, υπήρχε μεγάλο ομώνυμο παλιό μοναστήρι με μεγάλη κτηματική περιουσία, άγνωστο πότε χτίστηκε και πότε χάθηκε. Υπάρχουν έγγραφες αναφορές για αυτό σε χοτζέτι των μέσων του 18ου αιώνα.

Μονή Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη. Βίρνικο.

Βίρνικο. Το καθολικό της μονής του Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη. Χτίστηκε το 1909 από τον μοναχό Χριστόφορο Μαύρο στους πρόποδες βορειοδυτικά του υψώματος Παλιοπρέβεζα (754μ.).

Μονή Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη. Βουτύρου.

Ανατολικά του Βουτύρου, σε λόφο υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Είναι το απομεινάρι παλιάς μονής. Δεν γνωρίζουμε πότε ιδρύθηκε και πότε εγκαταλείφθηκε. Εκεί στον λόφο του Αγίου Ιωάννη, υπάρχουν επίσης αμυδρά απομεινάρια αρχαίας οχύρωσης.

Μονή Αποτομής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Άγιος Προκόπιος “Παλαιοκατούνα”.

Ανατολικά 3χλμ. από το χωριό, βρίσκεται το ξωκλήσι της Αποτομής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που κάποτε βρίσκονταν σε άνθηση, με μεγάλο ζωικό κεφάλαιο και κτηματική περιουσία.

Σελίδες